Grzyby w cieście francuskim

4.5 (150 ocen)

Grzyby podanie trochę inaczej ale za to bardzo pysznie ....

Składniki:

  • -grzyby leśne 1 kg
    -cebula 2 sztuki
    -ser żółty 10 dkg
    -sól 1/2 łyżeczki
    -pieprz 5 szczypt
    -boczek wędzony 10 dkg
    -ciasto francuskie 2 płaty
    -żółtko 1 sztuka
    -olej do smażenia 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzyby w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić.
    Ugotować w lekko osolonej wodzie.

  • 2. 2. Pokrojony boczek podsmażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.
  • 3. 3. Na patelnię dodać, odcedzone grzyby,doprawić solą, pieprzem, przykryć patelnię, dusić około 15- 20 minut na małym płomieniu, mieszając.
  • 4. 4. Odstawić grzyby, przechłodzić dodać, starty ser, wymieszać.
  • 5. 5. Masłem wysmarować formę do tarty.
    Z ciasta wyciąć dwa koła, jedno większe od formy a drugie mniejszy do nakrycia .
    Większym kołem wyłożyć formę nakłuć widelcem, wyłożyć zawartość patelni, przykryć drugim kołem.
  • 6. 6. Zrobić na powierzchni nacięcia, skleić brzegi, posmarować roztrzepanym żółtkiem
  • 7. 7. Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni około 40 minut.
    SMACZNEGO!!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować