Grzyby marynowane z papryką do słoików

4.45 (170 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Uwielbiam zbierać grzyby i robić z nich przetwory. Ten niedawno zdobyty przepis na grzyby marynowane jest doskonały.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4-5 kg podgrzybków
    0,5 kg papryki czerwonej
    0,5 kg papryki żółtej
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    0,5 szklanki oleju
    20 ziarenek pieprzu
    10 ziarenek ziela anielskiego
    5 liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.45 (170 ocen)

Grzyby marynowane z papryką do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podgrzybki. 1. Grzyby oczyścić, gotować w koło 45 minut. W czasie gotowania łyżką cedzakową zbierać szumowiny.Paprykę pokroić w kostkę.
  • 2. Ugotować zalewę. Z zalewy zebrać przyprawy. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę.Zagotować. Gotować około 7 minut.
  • Gotujące się grzyby z papryką. 3. Do gotującej zalewy z papryką wrzucić grzyby.Zagotować. Gotować na wolnym ogniu 5 minut.
  • Grzybki w słoikach 4. Gotujące grzyby wkładać do słoików, zakręcać.Odwrócić i ułożyć na ściereczce do wystygnięcia.

Porady

Do każdego sterylnego słoiczka możemy wrzucić przyprawy wyjęte z zalewy. Czyli 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie, kawałek listka .Przed włożeniem do słoików próbuję grzybki i ewentualnie dosładzam je lub dosalam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Papryka Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować