Grzyby marynowane

4.5 (200 ocen)

Tą metodą marynowały grzyby moja babcia i mama, a ja kontynuuję rodzinną tradycję

Składniki:

  • Dowolne leśne grzyby – u mnie podgrzybki
    sól
    liście laurowe
    ziele angielskie
    ZALEWA w proporcjach – ilość zależna od ilości posiadanych grzybów:
    1 szklanka 10% octu spirytusowego
    3 szklanki wody
    płaska łyżeczka cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby marynowane 1. Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i osuszyć, lub wyprażyć w piekarniku (15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem).
    Grzyby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować 20 minut.
    Odcedzić na sicie.
    Do każdego słoiczka wrzucić liść laurowy i 2-4 ziela angielskie.
    Gorące grzyby rozłożyć do słoiczków, nie napełniając ich do końca.
    Składniki zalewy zagotować, wrzącą zalać grzyby, słoiczki zakręcić, odstawić na 10 minut do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ocet Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować