Tą metodą marynowały grzyby moja babcia i mama, a ja kontynuuję rodzinną tradycję
Składniki:
Dowolne leśne grzyby – u mnie podgrzybki
sól
liście laurowe
ziele angielskie
ZALEWA w proporcjach – ilość zależna od ilości posiadanych grzybów:
1 szklanka 10% octu spirytusowego
3 szklanki wody
płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
Grzyby marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i osuszyć, lub wyprażyć w piekarniku (15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem).
Grzyby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować 20 minut.
Odcedzić na sicie.
Do każdego słoiczka wrzucić liść laurowy i 2-4 ziela angielskie.
Gorące grzyby rozłożyć do słoiczków, nie napełniając ich do końca.
Składniki zalewy zagotować, wrzącą zalać grzyby, słoiczki zakręcić, odstawić na 10 minut do góry dnem.
Komentarze