Sezon grzybowy nadszedł, trzeba je zrobić w różnej postaci: suszone obowiązkowo, w occie jak kto lubi, no i te tylko solone do wszystkiego - pizzy, zapiekanek, sosów, zupy i dużo by wymieniać .
Składniki:
grzyby różne ile się uzbiera
do obgotowania :
na 1 litr wody dodać 1 łyżkę soli i jedną średnią, obraną cebulę w całości
1 łyżka octu do wywaru (dzięki temu grzyby zachowują swój koloryt)
Grzyby leśne w solance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby tylko szlachetne i tylko kapelusze jędrne i zdrowe umyć, pokroić w paski i wrzucić na osolony wrzątek, dodać cebulę, gotować 0k.20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, cebulę wyrzucić.
Włożyć do umytych słoiczków, zalać nową gorąca zalewą ( na 1 litr wody -jedna łyżka soli ).
Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować 1/2 godziny.
zostawić w garnku do ostygnięcia.
Tak przygotowane grzybki w zimnej piwnicy wytrzymają 2- 3 lata.
Komentarze