Grzyby Leśne Mrożone

4.49 (153 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Mrożone grzyby to doskonały dodatek do bigosu, kapusty wigilijnej

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Świeże grzyby leśne
    Torebki lub pojemniczki
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby leśne mrożone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zbierane w lesie nie mogą być wkładane do reklamówek, gdyż w kontakcie z folią wydzielają toksyny!
    Nadwyżkę grzybów suszę lub mrożę.Do mrożenia nie obgotowuję grzybów, bo stracą swój smak. Robię tak od lat i jest dobrze.
    Obgotowane grzyby oddadzą do wody to, co w nich najcenniejsze. Można mrozić na 2 sposoby.
    Całe oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym grzyby rozkładam na tacy i lekko zmrażam a potem wrzucam je do pojemnika i zamrażam Drugi sposób to umyte grzyby po osuszeniu kroję na kawałki, dzielę na odpowiednie porcje i zamarażam. Jest to doskonały i sprawdzony sposób na przechowanie nadwyżki grzybów

    Wywar z gotowanych grzybów leśnych wato porozlewać do pojemniczków na kostki do lodu i zamrozić. Będą świetnym dodatkiem do zup i sosów.

Porady

W taki sam sposób można zamrozić pieczarki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować