Grzyby leśne mrożone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zbierane w lesie nie mogą być wkładane do reklamówek, gdyż w kontakcie z folią wydzielają toksyny!
Nadwyżkę grzybów suszę lub mrożę.Do mrożenia nie obgotowuję grzybów, bo stracą swój smak. Robię tak od lat i jest dobrze.
Obgotowane grzyby oddadzą do wody to, co w nich najcenniejsze. Można mrozić na 2 sposoby.
Całe oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym grzyby rozkładam na tacy i lekko zmrażam a potem wrzucam je do pojemnika i zamrażam Drugi sposób to umyte grzyby po osuszeniu kroję na kawałki, dzielę na odpowiednie porcje i zamarażam. Jest to doskonały i sprawdzony sposób na przechowanie nadwyżki grzybów
Wywar z gotowanych grzybów leśnych wato porozlewać do pojemniczków na kostki do lodu i zamrozić. Będą świetnym dodatkiem do zup i sosów.
Komentarze