Grzyby jak ryby

0 (0 ocen)

Przepis jest z kuchni dolnośląskiej. Dla mnie to takie Grzyby po japońsku:)

Składniki:

  • 1 kg pieczarek bez nóżek,
    2 jajka,
    3 cebule,
    3 duże ogórki konserwowe,
    sól,
    pieprz,
    olej,
    bułka tarta.

    Zalewa:
    3 szkl. wody,
    12 łyżek octu,
    6 łyżek cukru,
    6 łyżek pikantnego ketchupu,
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
    łyżka soli,
    5 ziaren pieprzu,
    3 liście laurowe,
    4 kulki ziela angielskiego

Grzyby jak ryby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby oczyścić, zamoczyć w rozkłóconym jajku przyprawionym solą i pieprzem, następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Ogórki pokroić w półplastreki. W naczyniu warstwowo układać grzyby, cebulę i ogórki.

    2. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby. Schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy