Grzyby duszone w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Grzyby leśne duszone w śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg maślaków
    2 małe cebulki
    2 łyżki masła
    3/4 szklanki śmietany 18%
    1 łyżeczka mąki pszennej
    sól morska do smaku
    pieprz biały do smaku

Grzyby duszone w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dusimy 1. Grzyby obieramy z igliwia i mchu,zdejmujemy skórkę z kapeluszy,płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy na durszlaku.większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości,cebulę obieramy siekamy w kosteczkę szklimy na rozgrzanym maśle dodajemy grzyby-nie wlewamy wody!dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut,po tym czasie,doprawiamy do smaku sola i pieprzem,wlewamy większą połowę śmietany i gotujemy 10 minut.

    Do reszty śmietany dodajemy mąkę ,wlewamy do grzybów.

    Zagotowujemy mieszając.
    Podajemy jako dodatek do ziemniaków,placków ziemniaczanych czy pieczywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy