Grzybowo - mięsne pierożki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pewnego dnia,mąż z dziećmi przywiózł z lasu bardzo dużo grzybów i były to maślaki.Więc zaczęłam się zastanawiać co bu tu z nich zrobić,jak mogła bym zaskoczyć moją rodzinę przyrządzając z maślaków coś innego niż tradycyjny sos.I tak powstało moje danie,które zasmakowało moim domownikom.

  • 60 min

Składniki:

  • FARSZ;
    100 gram ugotowanej kaszy jęczmiennej
    200 gram łopatki (lub innego mięsa)
    jedna średnia marchew
    200 gram ugotowanych i zmielonych grzybów
    jedna duża cebulka
    jedna łyżka masła
    przyprawy według uznania,sól,pieprz,przyprawa uniwersalna...
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzybowo - mięsne pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pierogi najlepiej wykonać według własnego przepisu.
    W rondelku ugotować jedną saszetkę kaszy jęczmiennej,według przepisu na opakowaniu.Mięso 200g. (ja użyłam łopatki,ale może być inne mięso w zależności od gustu) pokroić w małe kawałki ,dodać do mięsa jedną średnią marchewkę i ugotować,(nie przyprawiamy wywaru) kiedy mięso nam się ugotuje wystudzić wraz z marchewką i zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach.Grzyby w tym przypadku ja użyłam maślaków.(możemy też wykorzystać do farszu innych grzybów) Grzyby obieramy i dokładnie płuczemy.Kiedy grzyby są czyste obgotować je.Obgotowane i wystudzone również mielimy w maszynce do mięsa o tym samym sitku co mieliliśmy mięso.Cebulę pokroić w drobna kosteczkę i z jedna łyżką masła obsmażyć na złoty kolor.Wszystkie składniki;ugotowaną i wystudzoną kaszę,zmielone mięso i grzyby wraz z usmażoną cebulą połączyć doprawiając solą,pieprzem,przyprawa uniwersalna według uznania w jednolitą masę.Wyrabiamy ciasto i przygotowanego farszu robimy pierogi.Na wrzącą wodę wrzucamy przygotowane pierogi i czekamy aż się ugotują.Ugotowane pierogi polewamy masełkiem lub tym lubimy,ja polałam usmażoną cebulką z masłem.Gwarantuję wszystkim,że przepis jest na prawdę prosty do przygotowania,a same pierogi są przepyszne.

Porady

Najlepiej jest przygotować sobie farsz dziś na jutro.Wtedy będzie bardziej wyrazisty i aromatyczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować