Grzybowe rozmaitości

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kiedyś na majówkę upiekłam taki zestaw . jedno nadzienie, jedno ciasto a wszyscy tak próbowali ze znikły zanim sie obejżałam :))

  • 40 min

Składniki:

  • nadzienie
    1 kg grzybów mrożonych mieszanych
    2 cebule
    tłuszcz do smażenia
    4-5 ząbków czosnku
    szczypta estragonu
    sól
    pieprz
    2 łyżki sosu chińskiego chili
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    garść szczypiorku


    ciasto
    900 g mąki
    4 łyżki cukru
    3 jajka
    10 dkg drożdży
    400 ml śmietany 18%
    150 g margaryny

Grzybowe rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzybowe rozmaitości 1. Grzyby rozmrozić, ugotować we wrzątku, jeśli były gotowane to nie trzeba już gotować.
  • grzybowe rozmaitości 2. Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić i dodać grzyby i przyprawy a także posiekany czosnek.
  • grzybowe rozmaitości 3. Dusić do odparowania. Wystudzić i dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i jajko wymieszać .
  • Grzybowe rozmaitości 4. Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wałkować na ok 0,5 cm i robić różne kształty pasztecików nadziewanych grzybkami. Jeśli robimy babeczki to można na każdej położyć plasterek mozzarelli.
  • grzybowe rozmaitosci 5. Smarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 180 st ok 20 min do ładnego zrumienienia.

    Podawać z czerwonym barszczykiem .

    Można też ciasto nadziewać jabłkami i upiec słodkie sakieweczki.

Porady

Można wykorzystać też inne pomysły

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy