Grzybowe pierogi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to ulubione danie mojego ojca.

Składniki:

  • Farsz: 1 kg mielonego mięsa
    ● 50 dag ugotowanych trzonów z grzybów
    ● cebula
    ● sól
    ● pieprz
    ● chili
    ● przyprawa do mięs
    ● mielona ostra papryka
    ● olej

    Ciasto: 1 kg mąki
    ● 2 jajka
    ● szczypta soli

Grzybowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajek i szczypty
    soli wyrabiamy ciasto, stopniowo
    wlewając 1/2 litra ciepłej
    wody. Rozwałkowujemy
    i wycinamy kółka.
  • 2. Farsz: trzony przepuszczamy
    przez maszynkę do mielenia
    mięsa. Dodajemy pokrojoną
    w kostkę i zeszkloną na
    oleju cebulę i mięso. Smażymy
    około 15 minut. Doprawiamy
    do smaku i smażymy jeszcze
    5 minut. Studzimy.
  • 3. Farsz nakładamy na kółka,
    sklejamy. Pierogi wkładamy
    na wrzącą wodę i gotujemy
    ok. 5 minut, mieszając, aby
    się nie posklejały.

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy