Grzybowa zupa-krem

4.5 (170 ocen)

Uwielbiam zupę grzybową. Zrobiłam ją ze świeżych grzybów, a dokładnie z prawdziwków i podgrzybków, chociaż możecie też dodać kilka kurek czy pieczarek. Zupa jest niesamowicie aromatyczna i smaczna. To jedna z najlepszych zup na jesień.

Składniki:

  • 75 dag świeżych grzybów (np. kurki, podgrzybki, prawdziwki,
    można uzupełnić pieczarkami),
    1 1/2 l rosołu
    2 cebule
    2 łyżki masła
    1/2 szkl gęstej śmietany (30 %)
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grzybowa zupa-krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby dokładnie wyszorować i umyć. Pokroić w niewielkie kawałki. Ok. 2/3 grzybów i połowę cebuli poddusić na połowie masła. Dodać rosół, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 min na średnim ogniu, następnie zmiksować.
    Resztę cebuli poddusić krótko na pozostałym maśle z odłożonymi grzybami. Dodać do zupy. Domieszać śmietanę, doprawić.
    Podawać w filiżankach lub talerzach.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować