Grzybowa zalewajka

0 (0 ocen)

Oto przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią i zimą najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów.

Składniki:

  • 0,5 l zakwasu (naturalny, żytni)
    4 ziemniaki,
    Grzyby leśne (świeże albo suszone)
    Cebula (1 duża, lub 2 małe),
    3 ząbki czosnku,
    2 liście laurowe,
    3 Ziela angielskie
    2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy
    Pieprz i sól do smaku
    suszony majeranek
    do dekoracji: natka pietruszki i koperek

Grzybowa zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy.
  • 2. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).
  • 3. Gotować jeszcze przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Można dodać śmietanę. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy