Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem.
60 min
Składniki:
200 g pokrojonej włoszczyzny
garść suszonych grzybów
2,5 litra wody
2 łyżki masła
3-4 łyżki śmietany
szklanka makaronu łazanki
ziele angielskie
liście laurowe
sól
pieprz
natka pietruszki
Zupa grzybowa z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut. Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze