Grzybowa tarta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przygotowana przeze mnie tarta to bardzo fajne połączenie tradycyjnego kruchego ciasta z posiadającymi niezwykłe walory smakowe duszonymi na maśle grzybami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    100g masła
    1 jajko
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/4 szklanki wody

    Farsz:
    400g fileta z kurczaka
    250g pieczarek
    250g kurek
    3 łyżki masła
    1 por
    250g żółtego sera
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    lubczyk
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Grzybowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dsbsyw 1. Ciasto:
    Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, wody, ziół i szczypty soli zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć
    do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie ostudzić.
  • image-0hvl8j4 2. Farsz:
    Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmażyć na oleju około
    8 minut. Pieczarki i kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojonego
    w plasterki pora, podlać wodą i dusić około 10 minut. Mięso wymieszać
    z grzybami i wyłożyć na wystudzony spód tarty. Posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować