Przygotowana przeze mnie tarta to bardzo fajne połączenie tradycyjnego kruchego ciasta z posiadającymi niezwykłe walory smakowe duszonymi na maśle grzybami.
Grzybowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, wody, ziół i szczypty soli zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć
do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie ostudzić.
2.Farsz:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmażyć na oleju około
8 minut. Pieczarki i kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojonego
w plasterki pora, podlać wodą i dusić około 10 minut. Mięso wymieszać
z grzybami i wyłożyć na wystudzony spód tarty. Posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut.
Komentarze