Grzybowa na prawdziwkach

0 (0 ocen)

Grzybów pod dostatkiem, więc nie może zabraknąć tradycyjnej grzybowej na najlepszych grzybkach- prawdziwkach. Najlepsze te najmniejsze.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowo- warzywnego
    2 marchewki
    2 średniej wielkości ziemniaki
    400g świeżych prawdziwków
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 średnia cebula
    70ml słodkiej 30% śmietanki
    100g makaronu np. kokardka
    sól, pieprz do smaku
    pęczek natki pietruszki

Grzybowa na prawdziwkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prawdziwki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinkę soli i gotujemy do miękkości. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie (może być z dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy. Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy