Pyszne ciasto połączone ze szpinakiem zachwyci każde podniebienie.
Składniki:
Składniki.450 gr mrożonego szpinaku,3 jajka ( duże ) 3/4 szklanki cukru można dać całą jak kto lubi,szklanka oleju,2 szklanki mąki,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa śmietankowa;
400 ml. kremówki ,2 śmietan fixy,2 łyżki cukru pudru ,2 serki Danio, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Ponadto grzybki oraz jagody.
Ciasto grzybki na leśnym mchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić odcisnąć z nadmiaru wody,Cukier z jajkami miksujemy do całkowitego rozpuszczenia sie cukru,dodajemy powoli olej,nie przerywając miksowania dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,dokładnie mieszamy,na koniec dodajemy odciśnięty szpinak delikatnie mieszamy .Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm.wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około jednej godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z tortownicy.
2.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy. Serki łączymy z rozpuszczoną przestudzoną żelatyną i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
3.Z ciasta odcinamy około 2 cm wierzch który rozdrabniamy na okruszki które dają nam wierzch czyli mech.Ciasto wkładamy z powrotem do tortownicy na ciasto nakładamy masę śmietanową z serkiem ,górę obsypujemy obficie okruchami ,lekko dociskając,dekorujemy grzybkami i jagodami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze