Grzybki marynowane

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Może to nie pora na marynowanie grzybków, ale właśnie otwierałam słoiczek do kolacji i przypomniałam sobie ten pyszny smak z dzieciństwa.

  • 60 min

Składniki:

  • - Grzyby leśne (najlepiej z małymi kapeluszami)
    - 1 duża cebula
    - 3 szklanki wody
    - 3/4 szklanki octu
    - ziele angielskie
    - gorczyca
    - liście laurowe
    - pieprz ziarnisty
    - cukier
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie myjemy i gotujemy przez kilka minut w małej ilości wody.

    Wodę odlewamy, grzybu płuczemy.
  • 2. Następnie grzyby gotujemy drugi raz przez około 25 minut. (w razie potrzeby nieco dłużej)

    Ugotowane grzyby wkładamy do słoiczków.
    Do każdego słoiczka dodajemy kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu oraz listek laurowy.
  • 3. Przygotowujemy zalewę:

    Wodę gotujemy z octem, kilkoma kulkami ziela angielskiego (ok 10), odrobiną gorczycy, ok. 5 listkami laurowymi, kilkoma kulkami pieprzu.

    Dodajemy cukru i soli do smaku.
  • 4. Słoiki napełniamy zalewą.
    Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Porady

Ja gotuję grzyby 2 razy, aby miały ładny kolorek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować