Grzybki ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

smakiem i wyglądem zachwycą każdego

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    mąka 50 dag
    Kasa 25 dag
    śmietana 18% 1 szkl
    krem:
    budyń śmietankowy 1 szt
    budyń bananowy 1 szt
    mleko 2,5 szkl
    cukier 2 łyżki
    Kasia 30 dag
    polewa:
    mleko 2 łyżki
    masło 6 dag
    Kasia 6 dag
    kakao 4 łyżki płaskie
    cukier 4 łyżki
    mak do nóżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Grzybki ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzybki - elementy 1. Zagniatamy składniki ciasta, rozwałkowujemy ciasto na ok 3-4 mm, szklaneczką do kompotu wycinamy kółka i przyklejamy je delikatnie na wierzchnią stronę foremek do pieczenia małych babeczek. Tzw blaszki grzybków wycinamy z tego samego ciasta o tej samej grubości mniejszą szklaneczką i w środku jeszcze mniejszą np kieliszkiem wycinamy dziurkę w którą później będziemy wkładali nóżkę grzybka. Robimy taką sama ilość kapeluszy, blaszek i nóżek. Nóżki wałkujemy grubsze, niezbyt długie, ich koniec obtaczamy w białku i w maku.

    Wszystkie części pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 15-18 minut.
  • 2. Obydwa budynie rozprowadzamy w 1 szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy do niego rozczyn budyniu, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Budyń musi być koniecznie dobrze rozprowadzony - bez grudek. Ucieramy Kasię dodając po trochu budyniu.
  • grzybki 3. Kapelusze napełniamy kremem, przyklejamy blaszkę lekko ją dociskając a w nią wkładamy nóżkę.
  • grzybki 4. Wszystkie składniki polewy gotujemy przez około 5 minut. Smarujemy kapelusze polewą. Gotowe grzybki wstawiamy do lodówki. Przed podaniem poprawiamy nóżki, gdyż krem w lodówce się ściśnie i wtedy można nóżki ładnie w grzybkach wyprostować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować