Ciasto Grzybek

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.

Radość dla oczu i podniebienia

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 0,5 szkl maki pszennej
    • 1 szkl cukru
    • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa 1:
    • 900 ml zielonego soku (np. Kubuś)
    • 3 budynie waniliowe (bez cukru)

    Masa 2:
    • 400 ml śmietanki 30%
    • 2 zielone galaretki
    • 2 łyżki cukru pudru

    Grzybki:
    • 125 g margaryny
    • 1 jajko
    • 1 łyżka śmietany
    • 60 g cukru
    • 330 g mąki
    • 1 żółtko
    • kilka kropel octu
    • 1/3 łyżeczki sody
    • 3 łyżki majonezu

    Masa do grzybków:
    • 100 g cukru
    • 40 ml mleka
    • 1/3 kostki margaryny
    • 15 daj mleka w proszku
    • łyżka kakao

    Oraz:
    • 1 zielona galaretka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Ciasto grzybek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę o wymiarach 23x36 wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jaj. Piec około 30 minut. Wystudzić.
  • 2. Masa 1:
    Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuścić w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotować , wlać sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylać na zimny biszkopt. Masę wyrównać i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Masa 2:
    Do miseczki wlać 250 ml gorącej wody, następnie wsypać dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do śmietanki. Mieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na zielony budyń i wyrównać.
  • 4. Grzybki:
    Składniki zagnieść. Z ciasta uformować małe kuleczki i piec na złoto w formie do grzybków.
  • 5. Masa do grzybków:
    Cukier, mleko i margarynę zagotować w garnku. Dodać kakao. Wystudzić a następnie dodać mleko w proszku. Gotową masą przekładać grzybki.
  • 6. Wykończenie ciasta:
    Galaretkę rozpuścić według przepisu. Schłodzić i odstawić do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w drobną kostkę. Gdy masa 2 delikatnie stężeje, powtykać w nią grzybki. Pomiędzy nimi wsypać galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin. Podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować