Grzuzińskie wieprzowo-paprykowe eskalopki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie popisowe mojego tatusia;))

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cielęcina bez kości: 50 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ogórki kiszone lub korniszone/małe: 5 sztuk
    - boczek plastry: 6 sztuk
    - masło: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - papryka chili: 2 łyżki
    - czerstwa bułka namoczona w mleku: 1 sztuka
    - przecier pomidorowy mały: 1 szklanka
    - kolendra: 1 szczypta
    - tymianek: 1 szczypta
    - natka pietruszki świeża - pęczek: 1 sztuka
    - sól, pieprz, ostrapapryka: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzuzińskie wieprzowo-paprykowe eskalopki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięsko oczyszczamy delikatnie z błon i żyłek- pokrajać w poprzek włókien na plastry i zbić tłczkiem.
  • 2. Oprószyć solą i pieprzem. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać podsmażoną drobno posiekaną cebulkę, jajko, kolendrę, paprykę, tymianek, drobno posiekaną natkę pietruszki
  • 3. Na sam środek nakładamy boczek po jednym plasterku na kawałeczek rozbitego mięsa oraz połowa kiszonego ogórka. Wymieszać z solą i pieprzem. Nadzienie nakładać na rozbite płaty mięsa, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami lub szpilkami do rolady.
  • 4. Włożyć do płaskiego rondla na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z obu stron. Podlać gotująca się wodą lub bulionem z kostki. Przykryć i dusić na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać rozprowadzony wodą przecier pomidorowy.
  • 5. Gotować do wrzenia,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować