Grzanki z wątróbką po żydowsku

4.5 (188 ocen)

  • 20 min

ciekawy pomysł na wątróbkę, która zostanie na drugi dzień z obiadu

  • 20 min

Składniki:


  • Składniki:
    40 dag kurzych wątróbek
    3 - 4 jajka ugotowane na twardo
    1 małe jabłko (koniecznie kwaśne)
    ząbek czosnku
    majeranek
    mąka
    olej
    sól, pieprz
    świeży tymianek i natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Grzanki z wątróbką po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamymąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron dozrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane, pokrojone w cząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wystygnie kroimy wątróbkę wkostkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami.

  • wątróbka po żydowsku, grzanki 2. Doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Gotową wątróbką smarujemy grzanki, tosty. Dekorujemy świeżymi ziołami, cząstkami jabłka albo żółtkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Pietruszka Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować