Grzanki z potrawką

0 (0 ocen)

Pomysł na wegetariański przekąskę. Grzanki idealne na śniadanie, kolację lub przystawkę dla gości. Łatwo i smacznie – polecam!

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego
    1 mniejszy seler (250 g)
    1 duże jabłko (200 g)
    150 g pieczarek
    17 cm – owy kawałek smukłego pora (80 g)
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    4 łyżki oliwy lub oleju
    50 g serka topionego kremowego
    ¼ szklanki wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grzanki z potrawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzanki z potrawką 1. Kromki chleba zrumienić na suchej patelni z obu stron i odłożyć.
    Pora posiekać. Obranego selera, pozbawione gniazd nasiennych jabłko oraz oczyszczone pieczarki pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dołożyć pora i seler, wsypać kolendrę, cynamon i gałkę muszkatołową. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Grzanki z potrawką 2. Następnie dodać jabłko i pieczarki i chwilę przesmażyć.
  • Grzanki z potrawką 3. Całość zalać wodą, dodać sok z cytryny i dusić 15 min, co jakiś czas mieszając. Do zawartości garnka dołożyć serek i lubczyk – podgrzewać, mieszając, aż serek się rozpuści. Potrawkę doprawić do smaku i nałożyć na grzanki. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować