Grzanki holenderskie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie wiem dlaczego Joanna Słowikowska w swojej książce „Potrawy z sera” tak nazwała tą przekąskę. Wiem jedno- na imprezkę do piwka jest to idealna przekąska.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszennej: 1 szklanka
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 150 gramów
    - woda: 2 łyżki
    - sól, papryka ostra: 2 szczypty
    NA GóRę:
    - starty parmezan: 150 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka

Grzanki holenderskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokrój w kostkę, zasyp mąką i włóż do zamrażalnika na 10 minut. Żółtko rozbełtaj z wodą, solą, papryką i włóż do lodówki na 10 min. Jak minie czas z masła i mąki zrób kruszonką i połącz z żółtkową mieszanką. Wyrób ciasto i chłodź w lodówce przez godzinę.

    Czerwoną paprykę pokrój w paseczki. Parmezan zetrzyj jakkolwiek- ja starłam ostrzem którym się trze ogórki na mizerię (wyszły mi spore płaty parmezanu).

    Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Pokrój jakkolwiek (ja pokroiłam w trójkąty- w książce tak sugerowano) na każdym kawałku ułóż paprykę i posyp ją serem. W tekście źródłowym kazano dodatkowo posmarować je jajkiem, ale przy tej czynności ser przyklejał mi się do pędzelka więc nakapałam trochę jajka na każdą z grzanek.

    Piecz w 180 stopniach przez ok 25 min- muszą być złociste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy