Grzanki brokułowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Warzywne grzanki zjedzą ze smakiem nie tylko jarosze.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 10 dag brokułów
    ● cebula
    ● czerwona papryka
    ● mała pietruszka
    ● łyżka masła
    ● 20 dag rokpola
    ● jajko
    ● 3-4 łyżki kremówki
    ● 2-3 łyżki bułki tartej
    ● 8 kromek chleba tostowego
    ● sól, pieprz

Grzanki brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki brokułów myjemy
    i gotujemy 3 minuty
    w osolonym wrzątku.
    Odcedzamy na sicie
    i odstawiamy do wystudzenia.
    Drobno
    kroimy.
  • 2. Cebulę obieramy
    i siekamy. Paprykę
    myjemy,
    osuszamy i usuwamy
    gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy
    w małą kostkę. Pietruszkę obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Chwilę dusimy na
    rozgrzanym maśle z cebulą
    i papryką. Dokładnie mieszamy
    z brokułami.
  • 3. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Wsypujemy
    do warzyw. Wbijamy jajko,
    dodajemy kremówkę oraz
    bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.
    Masę doprawiamy
    solą i pieprzem. Smarujemy
    pieczywo. Zapiekamy ok. 15
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. ok. 200 °C.

Porady

Do masy możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy