Grzane wino

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Grzane wino - przysmak dorosłych podczas wyjazdów w góry, albo po całym dniu narciarskiego szaleństwa na stoku. Albo na śnieżne zimowe wieczory:)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 butelka słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina
    2 pomarańcze
    skórka z połowy cytryny
    kawałek kory cynamonu (ok 5cm)
    3 gwiazdki anyżu
    5 goździków
    3-4 wyłuskane nasiona kardamonu
    2 łyżki miodu

Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole Wina Grzaniec

Grzane wino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze wyszorować, jedną pokroić w plastry.
    Wino wlać do garnka, dodać przyprawy, pomarańczę, skórkę cytryny, miód. Zagotować i trzymać pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut.
    Do wysokich szklanek z uchem włożyć pokrojoną w ósemki pomarańczę. Grzane wino przelać do szklanek przez sito, można udekorować kawałkiem cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować