Ciasto grysikowiec z nutellą, kokosem i musem truskawkowym - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z margaryną na puszystą, kremową masę, pod koniec wlać ekstrakt. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać Nutellę, do drugiej kokos.
2.Mus truskawkowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje zalać wrzątkiem. Truskawki zmiksować z cukrem na mus, na koniec wlać chłodną żelatynę. Całość dokładnie zmiksować. Włożyć do lodówki.
3.Galaretki rozpuścić we wrzątku. Ostudzić.
4.Przełożenie:
Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć na nie krem z dodatkiem Nutelli, przykryć ponownie herbatnikami. Lekko je docisnąć do kremu. Gdy mus truskawkowy zacznie lekko tężeć, wyłożyć na herbatniki, ciasto włożyć do lodówki do jego całkowitego stężenia. Po tym czasie wyłożyć krem z dodatkiem kokosu. Ułożyć truskawki i zalać tężejącymi galaretkami. Chłodzić w lodówce przynajmniej 3 – 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Komentarze