grysikowiec

5 (155 ocen)

  • 20 min

ni to ciasto , ni to deser po prostu grysikowiec. dla tych , którzy szybko lubią wyczarować dużą blachę słodkości. jest naprawdę pyszny i posmakuje nawet tym , którzy na słowo grysik dostają gęsiej s

  • 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
    1 szklanka grysiku
    1 cukier waniliowy
    kostka masła
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki ciemnego kakao
    ok 350 g herbatników ( 60 sztuk)
    do dekoracji :
    100 g czekolady
    1/2 kostki masła
    wiórki kokosowe ok 50 g
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grysikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko zagotowuje z cukrem i cukrem waniliowym. wsypuje grysik , gotując na małym ogniu mieszam aż zgęstnieje. zdejmuję z ognia, dodaje kostkę masła i mieszam do połączenia. dziele na 2 części , do jednej dodaje kakao.
    blachę wykładam papierem, układam 1 warstwę herbatników. na herbatniki wylewam masę z kakao , na niej układam herbatniki ( 2ga warstwa), następnie wylewam białą masę i układam ostatnią warstwę herbatników. zostawiam do stężenia i wystudzenia.
    wiórki kokosowe prażę na suchej patelni.
    w rondelku topię 1/2 kostki masła z czekoladą, studzę. gdy polewa zaczyna tężeć wylewam na herbatniki i posypuje wiórkami. wstawiam do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować