Grysikowa z kalarepką

0 (0 ocen)

Zupę grysikową pamiętam z dzieciństwa i sama chętnie ją gotuję. Tym razem dodałam do niej młodą kalarepę. To lekka zupka w sam raz na upalne dni.

Składniki:

  • 2 litry wody
    1/2 szkl. kaszy manny
    1 udko (lub 3-4 skrzydełka)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek korzenia selera
    1 średnia kalarepa
    1/4 cebuli
    1 ząbek czosnku
    gałązka lubczyku
    koperek
    sól
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
    przyprawa uniwersalna

Grysikowa z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zalać wodą, lekko osolić. Zagotować, zdjąć szumowiny.
    Marchew, pietruszkę, seler i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy wraz z gałązką lubczyku i ćwiartką cebuli - gotować do miękkości mięsa i warzyw.
  • 2. Mięso wyjąć i wsypywać kaszę, mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować 5-8 minut, aż kasza napęcznieje i zupa zrobi się gęsta. Mięso obrać z kości, podzielić na mniejsze kawałki, dołożyć do zupy. Na końcu doprawić do smaku solą, przyprawą uniwersalną, pieprzem czarnym i ziołowym. Przed podaniem posypać koperkiem.

Porady

Przyprawę uniwersalną możemy pominąć lub zastąpić ją domową jarzynką. Cebulę możemy pokroić zamiast dodawać ją w całości.

Komentarze

Podobne przepisy