Przygotowana w ten sposób kasza smakuje zupełnie inaczej niż ugotowana tradycyjnie. Jest bardziej sypka, ma intensywniejszy smak, a połączona z dowolnymi warzywami czy ziołami, może z powodzeniem stanowić samodzielne danie.
Gryczotto z marchewką i cząbrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę.
Czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem, wrzucić marchewkę, obsmażać 5 minut mieszając.
Dołożyć czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przełożyć do rondelka.
Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oleju, wsypać suchą kaszę i prażyć mieszając 2-3 minuty, przełożyć do marchewki.
Wlać 2 szklanki wody, wsypać cząber, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20-25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Pod koniec wymieszać z posiekaną dymką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Gryczotto podałam do gulaszu z łopatki wieprzowej w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lopatka-w-zielonej-czubrycy-i-sosie-winno-smietanowym-3
Komentarze