Gryczotto z marchewką i cząbrem

4.5 (183 ocen)

Przygotowana w ten sposób kasza smakuje zupełnie inaczej niż ugotowana tradycyjnie. Jest bardziej sypka, ma intensywniejszy smak, a połączona z dowolnymi warzywami czy ziołami, może z powodzeniem stanowić samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej (20 dag)
    1 średnia marchewka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka masła klarowanego
    1/2 łyżeczki cząbru
    1 młoda dymka ze szczypiorem
    sól
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Gryczotto z marchewką i cząbrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę.
    Czosnek obrać, posiekać.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem, wrzucić marchewkę, obsmażać 5 minut mieszając.
    Dołożyć czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przełożyć do rondelka.
    Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oleju, wsypać suchą kaszę i prażyć mieszając 2-3 minuty, przełożyć do marchewki.
    Wlać 2 szklanki wody, wsypać cząber, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20-25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
    Pod koniec wymieszać z posiekaną dymką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Gryczotto podałam do gulaszu z łopatki wieprzowej w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lopatka-w-zielonej-czubrycy-i-sosie-winno-smietanowym-3
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cząber Kasza gryczana Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować