Gryczne kluseczki z pieczarkami i porem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Inspirowane gryczanym gnocchi kluski z pieczarkami.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka gryczana: 300 gramów
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - oliwa: 3 łyżeczki
    - woda: 0.5 szklanki
    - pieczarki: 400 gramów
    - śmietanka 12%: 150 mililitrów
    - por: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżeczki
    - sól i pieprz: 1 łyżka
    - kilka plasterków sera typu lazur lub gorgonzoli: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Gryczne kluseczki z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski: Mieszamy obie mąki. Dodajemy jajka, oliwę, łyżeczkę soli i wodę.Mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy wałki i kroimy na kluseczki. Można ozdobić kluseczki wzorkiem poprzez odciśnięcie na nich widelca. Gotować
    w lekko osolonej wodzie około 25 minut.
  • 2. Pieczarki: Pieczarki i pora obieramy i kroimy. Dusimy w małej ilości wody pod przykryciem, aż pieczarki nie zrobią się miękkie. Dodajemy masło sól i pieprz do smaku
    . Na sam koniec dolewamy śmietankę i podgrzewamy. Podajemy posypane pokruszonym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka gryczana Pieczarki Por Ser pleśniowy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować