przepis prosty, a w swej prostocie genialny! pyszny, lekki -100 g to tylko 64 kcal...poprawia humor, nie idzie w biodra:) i czegóż chcieć więcej?:) zapraszam
Składniki:
200 g kaszy gryczanej niepalonej
80 g papryki pomarańczowej
80 g papryki żółtej
1/2 cukinii- 190 g
120 g mrożonego szpinaku
200 g mrożonego fasolki szparagowej
10 g oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
50 g sera żółtego
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka bazylii
3 szklanki wody
Gryczatto z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić kaszę. Prażyć około 2 minut. W szklance wody wymieszać sos sojowy i wlać do kaszy. W między czasie papryki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
2.Cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Gdy w rondlu z kaszą wyparuje większość wody, wlać kolejne ½ szklanki. Czynności powtarzać stale aby nie dopuścić do przypalenia kaszy( ja wykorzystałam 3 szklanki wody).
3.Gdy gryka będzie na wpół miękka dodać mrożony szpinak. Dusić do jego rozmrożenia. Gdy to nastąpi dodać mrożoną fasolkę. Gdy i fasolka się rozmrozi dodać papryki, cukinię i dusić całość do miękkości. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia. Ser pokroić w kosteczkę i dodać do gryczatto. Dokładnie wymieszać.
Komentarze