Gryczany pasztet ze śliwką

0 (0 ocen)

To pyszny pasztet z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię:)Obecność śliwek sprawia, że pasztet nie tylko zyskuje na smaku, ale także na wyglądzie. Polecam i idę zajadać te zdrowe pyszności!

Składniki:

  • Foremka keksowa 10x20 cm
    Składniki podstawowe:
    • ¾ szklanki kaszy gryczanej,
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • Około 10 dag śliwki suszonej (kalifornijska)
    Składnik dodatkowy:
    • 2 jajka
    Składniki robocze:
    • 0,5 kostki rosołowej,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Około 1 łyżeczka kminku do środka pasztetu,
    • Kminek do posypania pasztetu,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1,5 łyżeczki majeranku,
    • Ok 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • 1 cebula,
    • Olej do smażenia, pieczenia,
    • Tłuszcz do natłuszczenia foremki,
    • Bułka tarta do wysypania foremki
    Dekoracja:
    • Natka pietruszki,
    • Kminek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Gryczany pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmielone mięso 1. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w naczyniu żaroodpornym.
    Upieczone mięso studzimy i mielimy.
  • ugotowana kasza 2. W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Dodajemy do niej połowę kostki rosołowej. Gdy ta się rozpuści wsypujemy kaszę i gotujemy do momentu jak całkowicie wchłonie wodę.
    Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywany i odstawiamy na około 15 minut by „doszła”.
  • kasza z mięsem 3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Śliwki przekrawamy na połowę.
    Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do niej kminek, majeranek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
  • dodanie śliwek 4. Przygotowaną masę łączymy ze zrumienioną cebulę oraz śliwkami. Mieszamy.
  • dodanie jajek 5. Na koniec wbijamy jajka.
  • przełożenie do foremki 6. Po wymieszaniu Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki keksowej.
    Całość posypujemy kminkiem i pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Po upieczeniu pasztet studzimy. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kasza gryczana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować