Gryczany pasztet

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i nietypowy pasztet

Składniki:


  • 2,5 szk ugotowanej kaszy gryczanej
    1,5 szk ugotowanych suszonych grzybów ( u mnie mieszane )
    500 g świeżego surowego boczku
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    50 - 80 ml wody
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    chili do smaku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 łyżki oleju
    Dodatkowo :
    margaryna do wysmarowania foremki
    bułka tarta do wysypania foremki

Gryczany pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę a potem przestudzić. W maszynce z drobnym sitkiem zmielić boczek razem z grzybami i czosnkiem i wrzucić zmielone do miski. Do zmielonych składników dodać pozostałe oraz przyprawy i wyrobić masę. Foremkę keksową ale tę krótszą o wymiarach 11 x 26 cm ( mierząc górne krawędzie ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
  • 2. Masę na pasztet wyłożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i z wierzchu posypać jeszcze bułką tartą. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu pasztet wystudzić, schłodzić około 3 godzin w lodówce i dopiero wyjąć z foremki i kroić.

Porady

Pasztet należy kroić gdy będzie dobrze zastygnięty i schłodzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy