Gryczany pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę a potem przestudzić. W maszynce z drobnym sitkiem zmielić boczek razem z grzybami i czosnkiem i wrzucić zmielone do miski. Do zmielonych składników dodać pozostałe oraz przyprawy i wyrobić masę. Foremkę keksową ale tę krótszą o wymiarach 11 x 26 cm ( mierząc górne krawędzie ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
2.Masę na pasztet wyłożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i z wierzchu posypać jeszcze bułką tartą. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu pasztet wystudzić, schłodzić około 3 godzin w lodówce i dopiero wyjąć z foremki i kroić.
Porady
Pasztet należy kroić gdy będzie dobrze zastygnięty i schłodzony
Komentarze