Gryczane podpłomyki

4.49 (150 ocen)

  • 20 min

Zdrowe i pyszne, świetna przekąska dla dzieci.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
    2 jajka
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gryczane podpłomyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę mielimy w młynku do kawy na mąkę. Dodajemy jajka, ok. pół łyżeczki soli i tyle wody, aby dało się zagnieść dość elastyczne ciasto, które dzielimy na kilka małych kul. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy krążki.
  • 2. Krążki układamy na rozgrzaną, suchą patelnię bez tłuszczu i opiekamy kilka minut z każdej strony. Gotowe podpłomyki studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Zamiast kaszy gryczanej możemy użyć gotowej mąki gryczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować