Gryczane pakunki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszne wykorzystanie kaszy

  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza gryczana: 100 gramów
    - Papier ryżowy 10 arkuszy (małych): 1 sztuka
    - pieczarki: 50 gramów
    - szczypior: 2 pęczki
    - czosnkowy sos chili: 1 łyżka
    - oles sezamowy: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Gryczane pakunki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kaszę ugotować w osolonej wodzie,
    pieczarki pokroić w plastry,
    usmażyć na patelni, dodać kaszę i jeszcze chwilę smażyć,
    dodać 2 łyżki czosnkowego sosu chili, sól i pieprz,
    na koniec dodać posiekany szczypior (odłożyć całe źdźbła szczypioru, do obwiązania pakunków), wymieszać,
  • 2. odłożony szczypior zalać na chwilą gorącą wodą
    papier ryżowy moczyć w letniej wodzie,
    nakładać na każdy arkusz porcje kaszy, zebrać końcówki i związać szczypiorkiem
    gotowe pakunki polać lekko olejem sezamowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy