Gryczane naleśniki z bobem

4.5 (153 ocen)

W sezonie na bób staram się tworzyć pyszne kompozycje, dania z jego udziałem. Ktoś kiedyś powiedział, że naleśniki są kopertami, którym z pełnym zaufaniem można powierzyć każdą treść. Stąd pomysł na to danie.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 szklanki mąki gryczanej,
    • 0,5 szklanki maki zwykłej,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 0,5 szklanki wody,
    • 2 jajka,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia,
    • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    • 0,5 kg bobu,
    • 1 duża cebula,
    • 25 dag boczku wędzonego,
    • 3 łyżki startego sera żółtego,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Olej do zrumienienia cebuli.
    • Łyżka masła do obsmażenia gotowych naleśników
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Gryczane naleśniki z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko. Dokładamy do niego pozostałe składniki: jajka, mąki, proszek do pieczenia, wodę. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
    Porcje ciasta wylewamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
  • Przygotowanie nadzienia 2. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego wierzchnią łupkę.
    Cebulę rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek. Razem chwilę smażymy, aż boczek będzie gotowy.

    Bób miksujemy. Dokładamy do niego boczek, ser. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  • Przekładanie naleśników 3. Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki.
    Gotowe delikatnie obsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła.

    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować