Gryczane krokiety z grzybkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne sycące danie

  • 60 min

Składniki:

  • na naleśniki
    1 szkl mleka
    1 szkl wody
    1 szkl mąki gryczanej
    1 szkl maki pszennej
    1 jajko
    sól
    1/4 szkl oleju

    nadzienie
    600 g mrożonych grzybów (u mnie opieńki)
    1 cebula
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    tłuszcz do smażenia
    szczypta chili w płatkach
    sól
    pieprz

    do panierowania.. jajko , bułka tarta

Gryczane krokiety z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki uprzednio rozmrozić. Cebulę posiekać i przyrumienić na tłuszczu, dodać grzybki i przyprawy dusić aż do oparowania. Przestudzić. Dodać bułkę tartą i jajko, wymieszać.

    naleśniki; Wybić jajko, roztrzepać dodać sól, mleko i stopniowo dodać obie mąki i olej, ciasto dobrze wymieszać rózgą i odstawić by odpoczęło. Smażyć naleśniki metodą tradycyjną.
    Przykryć by odmiękły. Nadziać krokiety tradycyjnie lecz delikatnie bo naleśniki gryczane są delikatniejsze. Panierować w jajku i bułce, obsmażyć z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy