Gryczane krokiety

4.99 (197 ocen)

Mimo, że nie zawierają w sobie mięsa są pyszne. Podajemy obowiązkowo na liściu sałaty:).

Składniki:

  • Składniki na 7-8 naleśników:
    - 1 szklanka mąki,
    - 1/3 łyżeczki soli,
    - 2 szklanki mleka,
    - 2 jajka,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - Olej do smażenia

    - Mąka, jajko i bułka tarta do panierki
    Farsz:
    • 1 szklanka kaszy gryczanej,
    • 1 opakowanie sera feta ( niebieskie),
    • Pęczek szczypiorku,
    • Ewentualnie sól, pieprz do smaku,

Wystaw ocenę:

4.99 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Gryczane krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek.
    Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron.
    Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ( około 2 łyżki ) i zwijamy krokiety.

    Gotowe krokiety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
  • smarowanie nadzieniem 2. Kaszę gotujemy na sypko. Zagotowujemy 2 szklanki wody. Delikatnie solimy i dokładamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu wchłonięcia wody. Odstawiamy z ognia aby doszła. Ja garnek w której się gotowała owijam np. ręcznikiem i tak pozostawiam na około 15-20 minut. Studzimy.
    Szczypiorek siekamy, dokładamy do kaszy. Następnie dokładamy do niej ser i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować