Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami

0 (0 ocen)

Zapraszam na aromatyczną kaszę z dodatkami:)

Składniki:

  • ½ cebuli
    1 marchewka
    1 pietruszka
    ¼ żółtej papryki
    2 konserwowe ogórki
    100 g kalafiora
    250 g mięsa mielonego
    ¾ szklanki kaszy gryczanej
    2 łyżki oliwy
    3 goździki
    1 łyżka sosu sojowego
    Sól,pieprz, płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaszę podprażyć 1. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej cebulę. Zeszklić. Dodać kaszę i podprażyć ją.
  • dodać marchewkę i pietruszkę 2. Pietruszkę oraz marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do podprażonej kaszy dodać starte warzywa.
  • dodać resztę warzyw 3. Umytego kalafiora podzielić na małe cząstki. Paprykę pokroić w małą kostkę. Ogórki pozbawić nasion za pomocą łyżeczki a „skorupę” pokroić w kostkę. Po około 3 minutach od wrzucenia tartych warzyw dodać resztę rozdrobnionych warzyw. Smażyć kolejne 3 minuty i wlać szklankę wody wymieszaną z sosem sojowym.
  • 4. Przykryć i dusić aż będzie kasza miękka. Gdy płyn odparuje a kasza jeszcze będzie twarda dodać znów ½ szklanki wody.
  • dodać mięso 5. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej mięso mielone. Doprawić je pieprzem i płatkami chili. Goździki rozdrobnić w moździerzu. Na patelnie z kaszą i warzywami dodać mięso ( wyjąć je łyżką cedzakową) oraz goździki. Wymieszać. I dusić je jeszcze 3 minuty. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować