Gryczane bułki

4.5 (197 ocen)

  • 25 godz.

Jako że jestem fanką kaszy, a szczególnie gryczanej to powstały bułki gryczane. W smaku kasza jest wyczuwalna. Bułeczki są bardzo dobre, takie jak lubię zbite i nie nadmuchane.

  • 25 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej typ 650

    1/2 szklanki zmielonej kaszy gryczanej

    250 ml kefiru

    1/2 łyżeczki soli

    cukier szczypta

    2 łyżki masła

    2 dkg drożdży

    do posmarowania:

    1 jajko

    3 łyżki mleka

    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Gryczane bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Do miski wykruszam drożdże dodaję łyżkę mąki pszennej, cukier, i wody letniej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, kilka łyżek. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • mąka gryczana, pszenna, zakwas, masło 2. Kaszę gryczaną miele, przesiewam resztę mąki pszennej i dodaję do zaczynu. Masło rozpuszczam i studzę. Dodaję do mąki, także sól i kefir.
  • ciasto wyrobione 3. Całość wyrabiam dokładnie ręką albo drewnianą łyżką. Ciasto zarobiłam wieczorem i zostawiłam do wyrośnięcia do rana. Po wyrośnięciu podzieliłam je na osiem części i uformowałam kulki.
  • bułki odstawione do wyrośnięcia posypane makiem 4. Wyłożyłam je na blaszce na papierze do pieczenia do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowałam każdą bułkę rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypałam makiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni na około 20 minut góra dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować