Gryczana z twarożkiem,soczewicą,pieczarkami i słonecznikiem

4.49 (189 ocen)

  • 30 min

Kasza nie zawsze musi podana być z gulaszem, żeby była smaczna. Równie pyszna jest z soczewicą i pieczarkami i mimo, że jest daniem bezmięsnym, to jest syta:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
    250 g sera białego
    200 g śmietany
    1 szklanka soczewicy zielonej
    300 g pieczarek
    1 cebula
    1 ugotowana marchewka
    5 łyżek nasion słonecznika
    przyprawa do potraw Kucharek
    pieprz ziołowy
    tłuszcz do wysmarowania naczynia i do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczana z twarożkiem,soczewicą,pieczarkami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę i soczewicę gotujemy wg przepisów na opakowaniach.
  • 2. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i osobno smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Ser biały również kroimy w kostkę i chwilkę smażymy. Słonecznik prażymy na delikatnie natłuszczonej gorącej patelni. Marchewkę kroimy w kostkę.
  • 4. Do kaszy dodajemy ser, słonecznik, śmietanę, przyprawiamy pieprzem ziołowym i Kucharkiem, mieszamy.
  • 5. Połowę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • 6. Soczewicę rozcieramy blenderem, łączymy z usmażoną cebulą, pieczarkami i marchewką, przyprawiamy Kucharkiem, mieszamy.
  • 7. Wykładamy na kaszę i pokrywamy pozostałą kaszą. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować