Gryczana z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mieszkam na wsi. Zwykle gotuję dla moich kobiet: żony, mamy, babci oraz siostry.

Składniki:

  • ● 2 szkl. kaszy gryczanej
    ● 3 łyżki masła lub oleju
    ● 3 cebule
    ● 25 dag pieczarek
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● 1/2 średniego selera
    ● sól

Gryczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wsypujemy do
    garnka i zalewamy 6 szklankami
    wrzącej wody, przykrywamy
    i gotujemy, aż kasza
    wchłonie płyn. Wstawiamy
    do piekarnika rozgrzanego
    do 180 °C i pieczemy pod
    przykryciem ok. 45 minut.
  • 2. Cebule, pieczarki, selera
    i natkę siekamy. Na patelni
    rozgrzewamy tłuszcz, smażymy
    warzywa i grzyby do miękkości.
    Wsypujemy natkę, doprawiamy
    solą i mieszamy.
    Kaszę wykładamy na półmisek,
    na wierzchu układamy
    warzywa z pieczarkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy