Gryczana w cieśnie francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tę wykwintną przekąskę kroimy w kwadraty, podajemy jako dodatek do czystych zup, np. barszczu czerwonego

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto maślane:
    - 25 dag masła,
    - 5 dag mąki,

    Ciasto podstawowe:
    - 20 dag mąki,
    - Małe jajko,
    - 1 łyżeczka octu,
    - Woda (ile ciasto przyjmie, tak aby konsystencja ciasta była jak na pierogi.


    Farsz:
    - 30 dag kaszy,
    - 40 dag pieczarek,
    - 2,5 szklanki bulionu kostki,
    - 3 łyżki oleju,
    - 3 łyżki śmietany gęstej,
    - 1 ogórek konserwowy
    - 15 dag sera żółtego ( do posypania ciasta),
    - Sól. Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczana w cieśnie francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczana w cieśnie francuskim 1. Ciasto maślane : W misce wyrobić krótko masło z mąką. Uformować kwadrat.
  • Gryczana w cieśnie francuskim 2. Ciasto podstawowe: Mąkę przesypać na stolnicę , dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto jak na pierogi.

    Ciasto rozwałkować na kwadrat. Na cieście kluskowym ułożyć na środku ciasto maślane. Brzegi ciasta kluskowego zawinąć w kopertę. Całość lekko rozwałkować na kształt prostokąta. Uformowany prostokąt, a następnie złożyć na 3 części. Ciasto owinąć w folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15-20 minut. W ten sposób (tzn. wałkowanie, składanie i schładzanie) czynność powtórzyć jeszcze trzy razy. Za każdym razem obracać ciasto o ¼ .
  • Gryczana w cieśnie francuskim 3. Farsz: Kasze zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Odstawiamy do napęcznienia. Pieczarki kroimy w paseczki i smażymy na oleju.
    Gotową kasze łączymy z pieczarkami, śmietaną, startym ogórkiem i doprawiamy do smaku.
  • 4. Gotowe ciasto rozwałkować , podzielić na 2 prostokąty. Jeden placek wyłożyć na blaszkę. Nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Całość wstawić do piekarnika na około 35 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia posypać ciasto startym serem żółtym .

Porady

Można użyć do wykonania tego dania gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu przepisowi ze zwykłej kaszy można wyczarować prawdziwy smakołyk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować