Gryczana babka z ziemniaczaną czapą

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na dzisiejszy obiad wymyśliłam babeczkę : z mielonego, kaszy i ziemniaków. Wyszło całkiem smaczne połączenie:)

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
    1 woreczek kaszy gryczanej
    100g mrożonego groszku i marchewki
    4 ziemniaki
    5 pieczarek
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczana babka z ziemniaczaną czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • groszek z marchewką 1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w posolonej wodzie. Ostudź. Groszek i marchewkę wrzuć do wrzątku i krótko gotuj ( ok.3 minut). Osącz z wody, ostudź.
  • ziemniaki zmiel 2. Zimne ziemniaki zmiel przez maszynkę i delikatnie połącz z groszkiem i marchewką.
  • podsmaż pieczarki i cebulę 3. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  • składniki w misce 4. Kaszę gryczaną ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie, osącz i ostudź. Mięso mielone połącz z jajkiem, kaszą, bułką tartą i natką pietruszki. Dodaj pieczarki z cebulą, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
  • całość w formie 5. Do żaroodpornej formy ( u mnie silikonowa, okrągła forma na bakę) wyłóż masę ziemniaczaną, wygładź. Następnie wyłóż masę gryczano-mięsną i ponownie wygładź powierzchnię.
  • babka gryczana 6. Babkę zapiekaj ok. 40-50 minut w 180 st. Podawaj na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować