Gryczana babka

4.5 (193 ocen)

  • 20 min

To smaczna potrawa wegetariańska. Można podać ją na wielkanocnym stole jako dodatek do sosu, gulaszu

  • 20 min

Składniki:

  • Forma na babkę
    Składniki:
    - Szklanka kaszy gryczanej,
    - 20 dag sera białego,
    - 3 jajka,
    - 1 cebula,
    - Natka pietruszki,
    - Sól, pieprz,
    - 1 łyżka mąki,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczana babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczana babka 1. Kaszę gotujemy na sypko w 2 szklankach wody, odstawiamy do napęcznienia, studzimy.
    Ostudzona kaszę przekładamy do miski, dokładamy ser, pokrojoną natkę pietruszki, jajka, mąkę, pokrojona w kostkę cebulę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy całość. Doprawiamy do smaku.
    Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
    Babkę wstawiamy do piekarnika na 40 minut (180°C).
  • Gryczana babka 2. Smacznego

Porady

Doskonale smakuje jednak o każdej porze roku. Jest wilgotna o przyjemnym gryczano-twarogowym smaku. Można przygotować ją również na zwykłej formie keksowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować