Gruzińskie kuleczki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pręgę, marchewkę i pietruszkę
zalewamy zimną wodą
i gotujemy ok. 50 minut,
zbierając szumowiny.
2.Pręgę wyjmujemy, studzimy
i mielimy z ziemniakami,
orzechami i śliwkami. Dodajemy
jajko, zmiażdżony czosnek,
sól i drobno posiekany
koperek. Mieszamy.
3.Z masy formujemy kulki
„na jeden kęs”. Obtaczamy
w bułce i smażymy partiami
w rozgrzanym głębokim oleju,
aż się zrumienią.
4.Bulgur gotujemy ok. 3 minut
w 2 szkl. wywaru z mięsa.
Odstawiamy na 20 minut.
Ogórka obieramy, kroimy
w plasterki i zasypujemy suszoną
miętą. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Następnie
dodajemy śmietanę, solimy
i mieszamy. Podajemy
z kaszą do mięsa
Komentarze