Gruzińskie kuleczki mięsne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podróżując, próbuję lokalnych dań. Tę potrawę podaje się na zimno.

Składniki:

  • ● 1/2 kg pręgi wołowej
    ● 2 ziemniaki
    ● 5 dag wędzonych lub suszonych śliwek
    ● 5 dag orzechów włoskich
    ● jajko
    ● marchewka
    ● pietruszka
    ● ząbek czosnku
    ● pęczek koperku
    ● 5 dag bułki tartej
    ● szczypta soli
    ● 1/2 l oleju
    ● 1 szkl. kaszy bulgur (ew. kuskusu lub ryżu)
    ● ogórek
    ● 5 łyżek śmietany 12-proc.
    ● 2 łyżeczki suszonej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gruzińskie kuleczki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pręgę, marchewkę i pietruszkę
    zalewamy zimną wodą
    i gotujemy ok. 50 minut,
    zbierając szumowiny.
  • 2. Pręgę wyjmujemy, studzimy
    i mielimy z ziemniakami,
    orzechami i śliwkami. Dodajemy
    jajko, zmiażdżony czosnek,
    sól i drobno posiekany
    koperek. Mieszamy.
  • 3. Z masy formujemy kulki
    „na jeden kęs”. Obtaczamy
    w bułce i smażymy partiami
    w rozgrzanym głębokim oleju,
    aż się zrumienią.
  • 4. Bulgur gotujemy ok. 3 minut
    w 2 szkl. wywaru z mięsa.
    Odstawiamy na 20 minut.
    Ogórka obieramy, kroimy
    w plasterki i zasypujemy suszoną
    miętą. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Następnie
    dodajemy śmietanę, solimy
    i mieszamy. Podajemy
    z kaszą do mięsa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować