Gruziński kurczak z ziołami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni gruzińskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 2 łyżki
    - kurczak podzielony na porcje: 1.5 kilograma
    - posiekane cebule: 4 sztuki
    - posiekane pomidory: 8 sztuk
    - zmiażdżone ząbki czosnku: 3 sztuki
    - posiekane zioła: natka, kolendra, estragon, bazylia, koperek: 0.5 szczypty
    - płatki ostrej papryki: 0.13 łyżeczki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Gruziński kurczak z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozpuszczonym maśle przesmażyć mięso kurczaka z wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć jeszcze przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory i dusić do miękkości kurczaka czyli ok. 30 minut. Dodać czosnek, zioła, sól i pieprz do smaku. Przykryć i dusić przez 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut, odkryć i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy