Gruszkowy jeżyk

0 (0 ocen)

Słów kilka …od dziadka.Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego.

Składniki:

  • gruszka
    cebulki
    oliwka
    wykałaczki

Gruszkowy jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jeżyk 1. Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała.
    Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka.
    Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę.
    Z ciemnego winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a jeżeli go brakuje , to wbić na wykałaczce.
    Z pieprzu –oczka.
    Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast winogron wykorzystamy małe ,marynowane cebulki.
  • jeżyk 2. wykonanie
  • jeżyk 3. jeżyk

Komentarze

Podobne przepisy