Ciasto z gruszkami i wafelkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sezon na gruszki zaowocował u mnie takim ciastem ;-) zapach z piekarnika zwabił domowników i degustacja trwała przy pysznej kawie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    560 g mąki pszennej
    200 g cukru
    220 g zimnego masła
    2 jajka
    2 żółtka
    aromat waniliowy
    4 łyżeczki wody
    szczypta soli

    Wierzch:
    słoik dżemu gruszkowego ( ja użyłam dżemu z własnej spiżarni )
    10 - 20 dag wafelków kakaowych
    50 - 80 dag gruszek
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    rodzynki
    cukier trzcinowy
    cukier puder
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z gruszkami i wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.

    2. Dużą blachę ( u mnie 36 x 25 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
    3/4 ciasta przeznaczyć na wyklejenie spodu blaszki, wierzch ciasta posmarować dżemem gruszkowym. Wafelki pokruszyć i posypać nimi przygotowane ciasto.

    3. Gruszki obrać i wydrążyć, pokroić w cienkie plastry i ułożyć je na pokruszonych wafelkach. Posypać cynamonem, rodzynkami i cukrem.

    4. Z odłożonej 1/4 części ciasta utworzyć paseczki i ułożyć je ukośnie na wierzchu ciasta. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze 180C. Po przestygnięciu ciasta posypać go cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować