Ciasto z gruszkami i wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
2. Dużą blachę ( u mnie 36 x 25 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
3/4 ciasta przeznaczyć na wyklejenie spodu blaszki, wierzch ciasta posmarować dżemem gruszkowym. Wafelki pokruszyć i posypać nimi przygotowane ciasto.
3. Gruszki obrać i wydrążyć, pokroić w cienkie plastry i ułożyć je na pokruszonych wafelkach. Posypać cynamonem, rodzynkami i cukrem.
4. Z odłożonej 1/4 części ciasta utworzyć paseczki i ułożyć je ukośnie na wierzchu ciasta. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze 180C. Po przestygnięciu ciasta posypać go cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Komentarze