Gruszkowe babeczki

0 (0 ocen)

pyszne babeczki z gruszką

Składniki:


  • 3 gruszki ( twardawe )
    250 g mąki torowej
    50 g mąki żytniej typ 720
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1/3 szk mleka
    125 ml oleju

Gruszkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni a blachę do babeczek wyłożyć foremkami lub papilotkami. Gdy piekarnik się nagrzewa przygotować ciasto na babeczki. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do jednej miski wlać olej, wbić jajko, dodać mleko i jogurt grecki i wymieszać. Do drugiej miski wsypać obie mąki, cukier i proszek do pieczenia i wymieszać.
  • 2. Następnie wrzucić pokrojone gruszki i znowu wymieszać. Suche składniki wsypać do płynnej masy i wymieszać gęste ciasto. Foremki napełnić ciastem i blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Babeczki piec 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy